De ce sa gatesti intr-o oala de lut si cum sa o folosesti

oala din lut.PNG

Sursa foto: MadeRomania.ro

 

Mai exista spatiu in bucataria ta pentru inca o oala? De preferat ar fi sa reusesti sa faci loc in artileria ta unui vas de lut. Poate ca acest nume este un pic inselator si vei spune ca nu vrei sa faci paine la cuptor, insa vasele din lut sunt extrordinar de bune cand vine vorba despre diferite feluri de mancare si prajituri. Pot fi folosite la o temperatura ridicata, in oala de lut in momentul fierberii se creeaza un abur necesar coacerii. In plus, oala din lut retine subtantele nutritive ale alimentelor. Cea mai mare parte a gatitului se realizeaza cu oala acoperita cu capac, insa cand mancarea este aproape gata, se da la o parte pentru ca mancarea sa prinda deasupra o nuanta maro-aurie.

 

8 trucuri pentru a gati in vasele de lut

 

1. Tine vasul in apa rece timp de 10 - 15 minute inainte de a-l folosi.

2. Nu pune niciodata o oala de lut in cuptorul preincalzit, deoarece se va sparge de la socul caldurii.

3. Este necesar sa coci la temperaturi ridicate pentru a lasa umiditatea saturata a argilei sa se transforme incet in abur.

4. Gatitul in vasul de lut nu necesita sa adaugi ulei.

5. Nu aseza vasul de lut fierbinte pe o suprafata rece deaorece se va fisura. Asadar, atunci cand scoti oala fierbinte din cuptor, aseaz-o pe un tocator de lemn ori un suport dedicat.

6. Foloseste vasul de lut in cuptor si nu pe aragaz.

7. Adauga apa treptat, treptat in vas, in caz contrar riscati sa se reverse.

8. Tine cont ca un vas de lut retine caldura, asadar, chiar si dupa ce ai scos oala din cuptor procesul de coacere nu s-a incheiat. Tine cont de acest lucru sau da la o parte capacul imediat ce ai scos mancarea din cuptor.

 

Ce gatesti intr-un vas de lut?

 

Deoarece alimentele sunt preparate la temperaturi ridicate si cu abur, unele feluri de mancare sunt de-a dreptul potrivite pentru vasele din lut pentru gatit.

- cartofi la cuptor

- pui/rata cu legume

- carne de porc cu varza

- friptura de vitel cu vin

- lasagna

- sarmale

- tocanita

- ghiveci la cuptor

- paine

 

Cum sa cureti vasul din lut?

 

Nu folosi detergentul de vase pentru ca lutul poros va absorbi substanta. Foloseste apa calda si o pensula care sa aiba pe ea bicarbonat, astfel vei indeparta orice urme de mancare. Vasul nu se va pune in chiuveta cu apa rece pentru a se raci. Goleste oala, apoi pune in ea apa calduta. La final lasa vasul sa se raceasca intr-un spatiu aerisit, fara sa fie capacul pus. In felul acesta nu risti ca vasul sa se mucegaiasca.

 

De unde cumperi un vas de lut?

 

MadeRomania.ro iti pune la dispozitie vase din lut pentru gatit, astfel incat preparatele tale sa fie gustoase si sanatoase. Iti vei surprinde intreaga familie cu deliciul preparatelor tale asemeni perparatelor bunicilor de la tara. Este vorba de vase de lut realizate dupa metode traditionale, pentru ca MadeRomania sustine producatorii si mestesugarii romani.

 

Related Products

Back to Top